lauantai 6. lokakuuta 2012

Koulua ja kulttuuria



Kulttuuri-kurssilla oli tällä viikolla luennon aiheena Balin temppelit ja rituaalit. Ensimmäistä kertaa ehkä sain jotain oikeesti mielenkiintoista irti tästä kurssista! (Vaikka kulttuuriantropologia onkin pääaineeni..)

Balilaiset jakaa maailman kolmeen osaan (Tri Mandala); Swah – taivas, jumala, Bwah – ihmiset ja Bhur – alamaailma, demonit. Balin kulttuuriin kuuluvat kukkotappelut on Bhur – alamaailmassa. Myös temppelien rakennelma menee tämän jaon mukaan; ensin on ulkoisin piha (Bhur), sitten tulee keskimmäinen (Bwah) ja sisin alue on pyhin eli Swah. Balilaiset myös uskovat, että nämä kolme asiaa tuovat ihmisille onnellisuutta elämään: jumala (Parhyangan), luonto (Palemahan) ja toiset ihmiset (Pawongan). Eli kun nämä kolme konseptia (Tri hita karana) ovat keskenään tasapainossa, ihmiset ovat onnellisia. J

Indonesian kielen tunnilla kirjoitettiin tällä viikolla ensimmäinen aine! Aihe oli päivän aktiviteetit ja siitä sitten kirjoitettiin 10-20 lauseen kirjoitelma. Hauska nähdä, miten sitä jo itse asiassa pystyy tuottamaan tekstiä puolenkin sivun verran, vaikka vastahan me alettiin opiskella indonesiaa. Torstaina ahkeran opiskeluviikon viimeinen etappi oli ekskursio vaihtariporukalla Balin museoon Denpasarissa. Se oli myös tosi kiinnostavaa ja kierreltiin siellä noin tunti, minkä jälkeen lähettiin viikonlopun viettoon.



Viikonlopun tehtävälistalle kertyi sitten Tanah Lot-temppelivierailu, paikallisten markkinoilla käyminen ja auringon palvominen. Tanah Lot ei ole edes kaukana (n.15km) tästä meidän kaupungista Kerobokanista pohjoiseen päin. Skoottereilla sinne ajettiin, vaikka reitistä ei ihan selvyyttä ollut, mutta teillä on kyllä ihan hyvät opasteet Tanah Lotille. Tanah Lotin temppelivierailua suositellaan ehkä jokaisessa Balin matkaoppaassa, joten se oli niin pakollinen reissu :D Ja olihan se sen arvoinen! Näköalat siellä on tähän asti Balin kauneimmat kalliokielekkeiden, isojen aaltojen ja itse temppelin vuoksi. Temppelille maksaa sisäänpääsy 20 000rp aikuisilta ja 2 000rp piti maksaa skootterista. Siellä on myös paljon turistikrääsää myyviä kojuja, mutta hinnat ovat myös sen mukaisia ja muistakaa tinkiä ihan kaikesta!



Googletin tässä yksi päivä SEE&DO- juttuja Balilta ja jollakin sivulla mainittiin paikallisten markkinat. Ajattelin sitten fiksuna blondina, että paikallisten markkinoillehan kannattaa mennä, kun hinnat ovat varmasti alhaiset. Joopa joo, se jo kun myyjät näkee, että olet länsimaalainen, hinta ainakin kolminkertaistuu ihan sama missä olet Balilla. Me käytiin pasar Badungissa Denpasarissa, mihin löydettiin muutaman uukkarin ja paikallisten neuvojen jälkeen. Se on Balin suurin ja vanhin marketti (4 kerrosta + ulkona ruokakojuja). Myyjät on todella aggressiivisia ja he kyllä seuraavat pitkään. Ja taidettiinpa me olla siellä nähtävyys, kun siinä koko kaupunginosassa ei varmaan ollut muita länsimaalaisia, kun me kaksi suomalaista tyttöä. Lähti mulle mukaan sieltä Ganesha -koriste-esine, suitsukkeita ja mangoja, että oli ihan hyödyllinen reissu J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti